engineer

Λίγα λόγια για εμάς

metras τοπογραφική μελετητική

Η metras ιδρύθηκε το 2003 από τον Θεοφάνη Γεωργάκη, τοπογράφο μηχανικό, με σκοπό μια διαφορετική προσέγγιση στο επάγγελμα του μηχανικού, και ιδιαίτερα σε αυτό του τοπογράφου.

Αποτελείται από μια ομάδα ανθρώπων με φρέσκιες ιδέες και διάθεση να πάνε το “μουντό” επάγγελμα του τοπογράφου σε άλλο επίπεδο. Έως σήμερα, η παρουσία του τοπογράφου είχε καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα και ήταν συνυφασμένη με την ορθή απεικόνιση της πραγματικότητας. Και ενώ αυτό ήταν σωστό, αφαιρούσε κάθε είδους δημιουργικότητας.

Επανακαθορίσαμε λοιπόν τους δικούς μας στόχους: Χρήση της τεχνογνωσίας, της τεχνολογίας και του έμψυχου δυναμικού, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης κοινωνικής αξίας στους πελάτες μας.

Στην metras κάνουμε όλα αυτά που μετράνε για εσάς!

Το όνομα άλλαξε. Έγινε ποιο φιλικό και προσιτό. Ο στόχος επανακαθορίστηκε. Οι προτεραιότητες τέθηκαν εκ νέου.  Το προσωπικό ανανεώθηκε. Πιστέψαμε ξανά στην απόλυτη εξειδίκευση. Επιστρέψαμε στη βάση μας. Σε εσένα. Στις ανάγκες αλλά και στα θέλω σου. Σκεφτήκαμε πολύ. Μας απασχόλησε το τί είναι αυτό που πραγματικά ζητάς. Και μοιραία οδηγηθήκαμε στην απάντηση.

Θα ξεκινήσω διαφορετικά. Τι είναι αυτό που κάνει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα τόσο θελκτικό, σε αντίθεση με αυτό του μηχανικού το οποίο είναι απλά διεκπαιρεωτικό; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Το επάγγελμα του αρχιτέκτονα θέλει φαντασία. Μεράκι. Όρεξη. Δημιουργικότητα. Πάθος. Του μηχανικού; πράξεις, σχέδια, σίδερα, λάσπη. Να τελείωνει και αυτό να φεύγει. Εδώ ακριβώς κάνουμε την τομή μας! 

Χωρίς να εγκαταλείψουμε τα “υποχρεωτικά” από το νόμο διαγράμματα, περνάμε σε μια νέα φάση. Σε αυτή της δημιουργίας. Μακριά από χαρτούρες, παλεύουμε, σκεφτόμαστε και εργαζόμαστε για να σου προσφέρουμε ένα υψηλότερο επίπεδο ζωής. Με νέες υπηρεσίες. Ακούγεται καλό; Συνέχισε να διαβάζεις..!

Η metras ως ιδέα υλοποιήθηκε το 2018, υπήρχε όμως πάντα μέσα μας...

Εκεί έξω, στη ζούγκλα της καθημερινότητας, υπάρχετε εσείς. Και υπάρχουμε και εμείς. Και αν έως τώρα δεν συναντηθήκαμε, είναι επειδή μάλλον δεν χρειαστήκατε κάποιο διάγραμμα ή κάποια βεβαίωση από τοπογράφο. Και εμείς έως σήμερα, δεν σας προσφέραμε και τίποτα παραπάνω. Αυτό όμως αλλάζει εδώ. 

Πετάμε στα σύννεφα; Μάλλον όχι..!

∙ Οι αεροφωτογραφήσεις τίθενται στην υπηρεσία του αγρότη, του εκτιμητή ακινήτων, του μεσίτη, του κτηνοτρόφου, του επαγγελματία του τουρισμού και άλλων πολλών. Η ουσία αλλάζει. Δεν γίνονται όλα για μια υπογραφή. Γίνονται για το στρατηγικό σχεδιασμό και την προώθηση του καθενός από εμάς. Γίνονται για την ανάδειξη της γης και των υποδομών, όχι για την πώλησή της αποκλειστικά. Γίνονται για την ενημέρωση και την οικονομικότερη διαχείριση των πόρων. Γίνονται από εμάς για εμάς.

∙ Οι αποτυπώσεις και οι χαράξεις ακριβείας δημιουργούν τα πλέον κομψά επίγεια γκράφιτι. Είτε με χρώματα, είτε με διακοσμητικά υλικά, είτε με λουλούδια. Αναβαθμίζουμε τους κήπους και τις αυλές των οικιών και των ξενοδοχειακών μονάδων, μεταφέροντας οτιδήποτε, από έναν πίνακα έως μια φωτογραφία από το χαρτί στο έδαφος. Γίνετε viral σε ολόκληρο τον κόσμο ακολουθώντας  τη νέα τάση!

∙ Ο σχεδιασμός και η ανάπλαση των εξωτερικών χώρων γίνεται με γνώμονα την τοποθεσία, τη σκίαση, τον προσανατολισμό, το κλίμα, τον διάχυτο ή σημειακό τεχνητό φωτισμό, την ύπαρξη ή όχι φυσικών οροσήμων κ.α. Η κατοικία γίνεται ξανά μέρος για να ζείς.

∙ Οι χάρτες παρουσιάζουν πλέον ανθρωποκεντρικά δεδομένα, τάσεις, προβλέψεις και γίνονται εργαλεία στα χέρια σχεδιαστών δράσεων, με ακρίβεια και στόχευση.

Αποστολή μας να πάμε το επάγγελμα του τοπογράφου μηχανικού σε νέο επίπεδο.

Ποιοι είμαστε εμείς:

Είμαστε μια ομάδα απλών ανθρώπων που αποτελείται από μηχανικούς, αρχιτέκτονα, καλλιτέχνες, γραφίστα, κατασκευαστή, φωτογράφο κ.α. Και διαβάζουμε πολύ. Διαβάζουμε οτιδήποτε μας αφορά, τεχνικά, εκπαιδευτικά, προσωπικά, υπαρξιακά, καλλιτεχνικά. Και εκπαιδευόμαστε. Παρακολουθούμε νέα σεμινάρια, αφιερώνουμε χρόνο -πολύ χρόνο- στο να δημιουργήσουμε τάσεις και νέες ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες.

Συχνές ερωτήσεις

Ποτε χρειαζομαι τοπογραφικο διαγραμμα;

constr

Τοπογραφικό διάγραμμα πρέπει να έχετε όταν θέλετε:

  • να πουλήσετε / μεταβιβάσετε κάποιο ακίνητο.
  • να κτίσετε ή να μάθετε αν μπορείτε να κτίσετε σε κάποιο οικόπεδο / αγροτεμάχιο
  • να μάθετε πού βρίσκεται, αν υπάρχει καταπάτηση ή παράνομη εκμετάλευση αυτού.
  • να το δηλώσετε στο Κτηματολόγιο και δεν υπάρχει άλλος τρόπος εξακρίβωσης θέσης, σχήματος, εμβαδού.
  • να εξακριβώσετε αν είναι ή όχι μέσα σε έκταση δασικού χαρακτήρα, αν αμφισβητούνται τα κυριαρχικά σας δικαιώματα κτλ
  • να οριοθετήσετε / περιφράξετε / αξιοποιήσετε το ακίνητο

ποσο κοστιζει ενα τοπογραφικο;

cost
Αυτή η ερώτηση δεν έχει εύκολη (ούτε και μία μόνο) απάντηση. Το κόστος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η τοποθεσία, το μέγεθος, ο χαρακτήρας, η βλάστηση, η απόσταση από εμάς κτλΠερισσότερες πληροφορίες θα αποκομίσετε στην ενότητα “Κοστολόγηση

Τι περιλαμβανει η οριοθετηση ενος οικοπεδου;

stake

Δυστυχώς η οριοθέτηση δεν είναι “εντυπωσιακή” δουλειά, είναι όμως πάρα πολύ σημαντική. Η σήμανση των ορίων (συνήθως με πασσάλους) απαιτεί ακρίβεια, και βασίζεται πάνω σε πρόσφατο και σωστό τοπογραφικό. Και αυτό είναι το σημείο κλειδί. Γενικώς, καλό είναι να γνωρίζετε ότι:

  1. Η χάραξη των ορίων απαιτέι την ύπαρξη νέου και σωστού τοπογραφικού. Όχι τίτλου διανομής ή δεκαπενταετίας. Χρειάζεται τοπογραφικό διάγραμμα σύγχρονων προδιαγραφών, συνταγμένο με επίγειες τοπογραφικές μεθόδους ακριβείας. Αν δεν υπάρχει, πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί.
  2. Εφόσον υπάρχει το τοπογραφικό, και στην περίπτωση μόνο που δεν είναι δικό μας, εμείς φέρουμε ευθύνη μόνο ως προς την ορθή μεταφορά της τοπογραφικής μελέτης στο έδαφος. Για την ορθότητα όμως του τοπογραφικού, ευθύνεται ο συντάξας.
  3. Η χάραξη πραγματοποιείται τοποθετώντας πασσαλάκια με κορδέλα σήμανσης στις κορυφές. Δεν είναι δική μας εκκρεμότητα – αρμοδιότητα η σήμανση με μεγάλους πασσάλους, τσιμέντο, σταθερές βάσεις κτλ. Όλα αυτά είναι εφικτά, όπως και η κατασκευή περίφραξης μόνο βάσει συμφωνίας.

ποσο γρηγορα μπορω να εχω το τοπογραφικο μου γιατι βιαζομαι;

hurry-up

Το συντομότερο δυνατόν. Και όσο και αν ακούγεται ως γενικότητα, είναι αλήθεια. Η εργασία μας απαιτεί τη μετάβαση στο ακίνητό σας, την εκτέλεση μια αλληλουχίας μετρητικών διαδικασιών, την λήψη τεχνικών στοιχείων από συσχετιζόμενες με τον τύπο του τοπογραφικού υπηρεσίες, την επίλυση, σχεδίαση και εφαρμογή του ακινήτου κ.α. 

Αν στα παραπάνω συνοπτικώς αναγραφόμενα στάδια δημιουργίας ενός διαγράμματος προσθέσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις όπως κακές καιρικές συνθήκες, φυσικές καταστροφές ή εμπόδια, αδυναμία λόγω ασθένειας κτλ, καταλαβαίνετε ότι η απάντηση είναι σχετική. Ωστόσο, σε καλές γενικώς συνθήκες, θα είστε σε θέση να παραλάβετε το τοπογραφικό σας σε τρεις έως πέντε εργάσιμες ημέρες, ή και ακόμα συντομότερα κάτω από ορισμένες συνθήκες.

αναλαμβανετε την αεροφωτογραφηση χωραφιων & γηπεδων;

drone
Ως σύντομη απάντηση θα σας πούμε “Ναι”. Επιβάλλεται όμως να ρωτήσω το τί σκοπεύετε να κάνετε με το αποτέλεσμα. Σας ενδιαφέρει η σύνταξη τοπογραφικού; Η παρουσίαση αναγλύφου; Ο εντοπισμός προβληματικών περιοχών στην καλλιέργειά σας; Ο υπολογισμός όγκων εκσκαφής ή μετακίνησης γαιών (αλφάδιασμα); Ή κάτι άλλο;Γνωρίζοντας το σκοπό της πράξης αυτής, θα μπορέσουμε να ορίσουμε τις βέλτιστες παραμέτρους για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.Αν πάλι δεν επιθυμείτε τη δημιουργία έστω ενός ορθοφωτοχάρτη, αλλά τα κίνητρά σας είναι καλλιτεχνικά, τότε μπορούμε να σας προσφέρουμε μια γκάμα υπηρεσιών μέσω της μητρικής εταιρείας μας “recap“.

ποιεσ ωρεσ μπορουμε να σας βρουμε στο χωρο σας;

schedule
Το γραφείο μας λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 19:00 συνεχόμενα.Ωστόσο για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας καλό είναι να φροντίσετε να κλείσετε κάποιο ραντεβού.Τα στοιχεία επικοινωνίας μας βρίσκονται στο κάτω μέρος της σελίδας, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και με e-mail ή μέσω Facebook.